transport marfa

MENU

Transportul mărfurilor ADR.

În articolul de mai jos, vom discuta despre ceea ce înseamnă transportul rutier de mărfuri ADR, cum funcționează acesta și care sunt regulile și reglementările pe care trebuie să fie respectate.

Ce înseamnă transportul rutier de mărfuri ADR?

Transportul rutier de mărfuri ADR se referă la transportul mărfurilor periculoase pe drumurile publice.
 
Termenul ADR este un acronim pentru “Acordul European privind transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase”.
Acordul stabileste regulile de siguranta pentru transportul acestor marfuri.
 
Este valabil și în afara Europei. Transportatorii care operează în acest domeniu trebuie să îl respecte.

Cum funcționează transportul rutier de mărfuri ADR?

 

Transportul rutier de mărfuri ADR implică siguranta si control . Mărfurile ADR sunt împărțite în 9 clase, în funcție de natura pericolului pe care îl prezintă.
 
Fiecare clasă este desemnată printr-un cod de identificare (Cod UN ) . Acesta trebuie să apară pe ambalajul sau eticheta mărfurilor transportate.
 
Fiecare șofer care transportă mărfuri periculoase trebuie să aibă o certificare specială. Aceasta ii permite să transporte astfel de mărfuri. Această certificare se obține după absolvirea unui curs specializat și a unei examinări.

Reguli și reglementări pentru transportul rutier de mărfuri ADR.

Transportul rutier de mărfuri ADR este reglementat prin legislația europeană și internațională.
 
Există o serie de reglementari care trebuie respectate pentru a asigura siguranța transportului și protejarea mediului .
 
Printre regulile și reglementările aplicabile în transportul rutier de mărfuri ADR se numără următoarele:
 
  • Mărfurile periculoase trebuie să fie împachetate și etichetate corespunzător, in functie de clasificarea lor
  •  Vehiculele care transportă mărfuri periculoase trebuie să fie special marcate și semnalizate. Astfel se poate indica natura mărfurilor transportate și se poate avertiza cu privire la riscurile implicate.
  •  Inainte de transport, trebuie întocmite documente, care să conțină informații cu privire la natura și cantitatea lor.
  •  Șoferii care transportă mărfuri periculoase trebuie să fie instruiți și certificati
Siguranța este cea mai importantă preocupare în acest tip de transport . Există multe reguli care trebuie respectate pentru a minimiza riscurile.
 
Aceste reguli includ limitele de viteza, obligatia de a urma trasee stabilite si evitarea zonelor cu risc ridicat.
 
În plus, pentru a asigura siguranța transportului, există un sistem de control. Acesta implică verificarea documentelor de transport și inspecția vehiculelor
echipament ADR in transport
Concluzie

Transportul rutier de mărfuri ADR este o activitate importantă și necesară pentru economia modernă, dar care implică riscuri mari și responsabilități importante. Este esențial ca regulile si reglemantarile pentru acest transport sa fie respectate, sa se ofere instruire adecvată șoferilor și să se investească în vehicule și echipamente de transport sigure și eficiente, pentru a asigura siguranța și succesul în această activitate.

( Autor: Ruxandra Ghencea )

Poti solicita o oferta de transport personalizata apasand butonul de mai jos!

Hai si tu in echipa Logitrans si descopera beneficiile tale!

Call Now Button